Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju
 

Interactive

Kontakt Forum
Tenderi i javne nabavke

AMS

Automatske
meteoroloske stanice AMS
 
17. Apr 2015.
Indikatori bujičnih poplava

Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore, sastankom koji se održao u Skoplju (31.mart – 2.april), u organizaciji Svjetske meteorološke organizacije i Hidrometeorološkog zavoda Makedonije, započeo je novi regionalni projekat SEE-FFG.

Cilj projekta je razvoj i implementacija sistema regionalnih indikatora bujičnih poplava, kao i sistema pravovremenih, ranih upozorenja. Na bazi već postojeće globalne infrastrukture, ovaj pristup će razviti regionalne tehnologije, sprovesti obuke, razviti protokole i procedure, sa ciljem ublažavanja negativnog uticaja bujičnih poplava i primijeniti takav sistem u nacionalnim hidrometeorološkim službama zemalja učesnica u projektu.
U cilju implementacije sistema indikatora bujičnih poplava i sistema ranog upozorenja u regionu, Svjetska meteorološka organizacija će sarađivati sa Hidrološkim istraživačkim centrom (Hydrology Research Center / HRC) iz San Dijega, USA. Projekat će se sprovoditi uz učešće nacionalnih hidrometeoroloških službi, pri čemu će HRC, u saradnji sa NOAA/NWS, obezbijediti tehničku podršku za implementaciju sistema i obuku, dok će SMO obezbijediti pristup globalnim podacima, kontrolu kvaliteta i nadzor – uključujući praćenje i evaluaciju projekta. Projekat je finansiran sredstvima USAID/OFDA.
Na osnovu globalne procjene količine padavina, dobijenih iz satelitskih slika, sistem će nacionalnim hidrometeorološkim službama pružiti procjenu količine padavina i indikatore, na temelju hidrološkog modela, koji će ukazati da li će te količine padavina rezultirati proticajima, koji će ispuniti (preliti) rječno korito. Nacionalne hidrometeorološke službe će uključiti i lokalna saznanja iz drugih izvora (nacionalna mreža, osmatrači i td.), kako bi potvrdile ove indikatore i kako bi kroz odgovarajuće kanale informisanja u zemlji, objavile upozorenja.
Zemlje učesnice u projekta su: Albanija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Makedonija, Moldavija, Rumija, Srbija, Slovenija i Crna Gora.
Category:Aktuelnosti