Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju
 

31.10.2020.
Temperatura mora u 14h

Bar: 21Herceg Novi: 20Budva: 20Ulcinj: 19

Interactive

Kontakt Forum
Tenderi i javne nabavke

AMS

Automatske
meteoroloske stanice AMS
 
16. Apr 2016.
43. Sjednica IPCC-a

U periodu 11-13. aprila održana je 43. Sjednica IPCC-a u Najrobiju, Kenija, pod pokroviteljstvom Sekretarijata IPCC-a, čiji su domaćini bili UNEP i Vlada Kenije. Crnu Goru predstavljala je mr Sanja Pavićević, pomoćnica direktora Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju i IPCC Fokal Point Crne Gore.
Domaćin Regionalne konferencije za rana upozorenja na opasne meteorološke i hidrološke pojave za područje jugoistočne Europe (South East European Multi-Hazard Early Warning Advisory System - SEE-MHEWS-A) kao i ovogodišnjeg sastanka direktora hidrometeoroloških službi jugoistočne Evrope bio je Državni hidrometeorološki zavod Republike Hrvatske. Trodnevni sastanak održan je u Zagrebu, u periodu 5-7. oktobra 2016.godine, a sastanku su prisustvovali direktori hidrometeoroloških službi i njihovi savjetnici iz zemalja jugoistočne Evrope, predstavnici Svjetske meteorološke organizacije i Evropske meteorološke infrastrukture EMI.
Konferencija se sastojala od tri osnovna dijela: incijalnog sastanka projekta SEE-MHEWS-A, sastanka eksperata za Common alerting protokol (CAP) i 15. neformalne konferencije direktora nacionalnih meteoroloških i hidroloških službi jugoistočne Europe (ICSEED-15).

Novi sistem, nazvan Savjetodavni sistem za rana upozorenja na opasne meteorološke i hidrološke pojave za područje jugoistočne Europe, obezbijediće operativne prognostičare efikasnim i provjerenim alatima za prognoziranje opasnih vremenskih pojava i njihovih mogućih posljedica. Na jedinstvenoj virtualnoj platformi, sistem će omogućavati dobijanje pravovremenih prognoza i upozorenja izdatih državnoj upravi koja na temelju istih donosi odluke o potencijalnim prijetnjama. Takođe će osigurati jedinstvenu operativnu platformu koja će omogućiti da donošenje odluka o umanjivanju rizika od nepogoda bude standardna procedura u zemljama regije na svim nivoima. Dodatne informacije možete naći na  http://public.wmo.int/en/projects/see-mhews-a.

"Obilne kiše izazivaju poplave i odrone. Suše povećavaju opasnost od šumskih požara. Stanovništvo je izloženo produženim  talasima vrućine i hladnoće. Svjedoci smo opasnih grmljavinskih oluja i grada. Sve ove prirodne katastrofe imaju teške posljedice: nestanak ljudskih života, uništavanje imovine i infrastrukture kao i otežani rad javnih službi", rekao je glavni sekretat Svjetske meteorološke organizacije Petteri Taalas povodom pokretanja novog projekta 5. oktobra 2016. u Zagrebu.

Category:Aktuelnosti