Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju
 

24.10.2020.
Temperatura mora u 14h

Budva: 21Bar: 20Ulcinj: 20Herceg Novi: 18

Interactive

Kontakt Forum
Tenderi i javne nabavke

AMS

Automatske
meteoroloske stanice AMS
 
2. Jun 2018.
Upravljanje slivom rijeke Drine na Zapadnom Balkanu

Međunarodna banka za obnovu i razvoj (Western Balkans Investment Framework), 9. maja 2016. godine odobrila je grant Globalnog fonda za životnu sredinu i Fonda za posebne klimatske promjene, u iznosu od 8.732 miliona $ za projekat „Upravljanje slivom rijeke Drine„ (Drina River Basin Management Project-GEF Grant TF0A2318 and GEF SCCF Grant TF0A2321) Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini i Srbiji.

Koordinaciju projekta u Crnoj Gori sprovodi Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja, dok je korisnik Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju.
Kroz pomenuti projekat, Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju ce dobiti opremu u vrijednosti od 609.250$, kojom ce se znacajno unaprijediti mreže hidroloških, meteoroloških i padavinskih stanica. Projektom je predvidjeno da Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju dobije 5 automatskih glavnih meteoroloških stanica, 15 padavinskih meteo stanica, 1 mobilni dopler sistem za mjerenje protoka vode, 12 hidroloških stanica, kao i žičare za vršenje hidrometrijskih mjerenja. Sve hidrološke i meteorološke stanice imaće GPRS sistem prenosa podataka, odnosno prenos podataka u realnom vremenu.
U cilju uspješne implementacije projekta, Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju je obezbijedio finansijska sredstva u iznosu od 110.000 eura za sprovodjenje infrastrukturnih radova neophodnih za instalaciju opreme.
Nakon zavrsene tenderske procedure za izbor dobavljaca opreme, Svjetska banka je prihvatila evalucioni izvještaj za nabavku opreme za unaprijeđenje hidrometeoroloških službi regiona, u slivu rijeke Drine, za opremu za vršenje hidrometeoroloških mjerenja i osmatranja.
Potpisan je ugovor izmedju Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja sa izabranim dobavljačima meteorološke i hidrološke mjerne opreme. Ukupna vrijednost navedene robe po nabavci iznosi 268.062,83€ bez PDV-a.
Takodje, uskoro se ocekuje i raspisivanje tendera za nabavku četiri žičare za vršenje hidrometrijskih mjerenja cija je procijenjena vrijednost 260.000 $.
Kroz projekat je planirana i nabavka najsavremenijeg softvera za obradu prikupljenih podataka (hidroloska baza podataka-WISKI).
Realizacijom ovog projekta, kao i aktuelnog IPA projekat “Jacanje kapaciteta u cilju implementacije Okvirne direktive o vodama” Crna Gora ce dobiti najsavremeniji monitoring kvantiteta voda u regionu.
Category:Aktuelnosti