Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju
 

24.10.2020.
Temperatura mora u 14h

Budva: 21Bar: 20Ulcinj: 20Herceg Novi: 18

Interactive

Kontakt Forum
Tenderi i javne nabavke

AMS

Automatske
meteoroloske stanice AMS
 
29. Jan 2019.
Zaštita izvorišta od izazova u 21. vijeku

Direktor Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju, Luka Mitrović, učestvovao je na okruglom stolu posvećenom zaštiti izvorišta od izazova u 21. vijeku, koji je održan 28.01.2019. u Grbavcima, na izvorištu Bolje sestre.

Okrugli sto je organizovan u saradnji Ministarstva održivog razvoja i turizma i JP „Regionalni vodovod Crnogorsko primorje“, a sa ciljem razmjene iskustava i znanja domaćih i stranih stručnjaka i upoznavanja javnosti sa značajem vodnih resursa.
Crna Gora raspolaže značajnim vodnim resursima kojima se mora upravljati na održiv i odgovoran način, uz uvažavanje domaćih i medjunarodnih propisa. Ova tema naročito dobija na značaju u kontekstu procesa evropskih integracija i nedavnog otvaranja Poglavlja 27 posvećenog zaštiti životne sredine, što je i bio dodatni podsticaj za organizovanje okruglog stola. Svjedoci smo i sve izraženijeg uticaja klimatskih promjena, o čemu se vode rasprave kako na globalnom, tako i na lokalnom nivou.
Kao jedan od panelista na okruglom stolu, direktor Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore, mr Luka Mitrović upoznao je prisutne o uticaju klimatskih promjena na režim podzemnih voda u području podgoričke kotline.
Pored gospodina Mitrovića, prisutnima su se obratili i prof. dr Zoran Stevanović koji je govorio o globalnim izazovima korišćenja i zaštite karstnih izvorišta, konsultant za Poglavlje 27 dr Helmut Bloech koji je ukazao na ekološke zahtjeve u oblasti voda, propise i iskustva Evropske unije. O planiranim aktivnostima na uspostavljanju monitoringa podzemnih voda u Crnoj Gori govorio je docent Milan Radulović sa Građevinskog fakulteta Univerziteta Crne Gore, a direktor Uprave za vode Damir Gutić upoznao je ucesnike skupa o aktivnostima te institucije na polju zaštite vodnih resursa.


Category:Aktuelnosti