Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju
 

Interactive

Kontakt Forum
Tenderi i javne nabavke

AMS

Automatske
meteoroloske stanice AMS
 
18. Nov 2019.
Razmjena podataka

Hidrološki i meteorološki podaci u jugoistočnoj Evropi i Bliskom istoku će biti slobodno razmjenjivani, kao dio kordinacionog mehanizma za poboljšanje ranih upozorenja na brojne hazarde, između kojih poplave i suše.

Direktori nacionalnih meteoroloških i hidroloških službi jugo-istočne Evrope i Bliskog istoka, sreli su se u Tel Avivu, Izraelu, 5.novembra 2019. godine da se dogovore, usvoje i potpišu Politiku razmjene hidroloških i meteoroloških podataka, informacija, prognoza i savjeta, u sklopu Multi-hazard savjetodavnog sistema za jugo-istočnu Evropu (SEE-MHEWS-A).
Novi ugovor će ojačati razvoj, sprovođenje i funkcionisanje sub-regionalnog savjetodavnog sistema ranih upozorenja. Obezbjediće okvir u kome će se razmjenjivati dodatni podaci osmatranja za potrebe numeričke prognoze vremena, hidrološkog modeliranja i verifikacija, u okviru SEE-MHEWS savjetodavnog sistema. Informacije, prognoze i savjeti će se dijeliti između svih potpisnica.
Politika o razmjeni podataka je potpisana i od strane Florence Rabier, Generalne direktorice Evropskog centra za srednjo-ročnu prognozu vremena (ECMWF), koji će obezbijediti podršku i obuke za zemlje učesnice u projektu u razvoju centralizovane osmatračke baze podataka i implementaciji numeričke prognoze vremena i hidroloških aktivnosti u oblasti modeliranja. Ujedno, ECMWF-vo IT okruženje će biti korišteno u projektne svrhe. SEE-MHEWS-A će dati inpute modelima za prognozu vremena, koji pokrivaju jugo-istočnu Evropu, tako da zemlje učesnice u projektu neće morati da imaju nove vlastite modele.
Pored isplativnosti, ova konsolidacija rezultata takođe kreira probalističke informacije o potencijalnim vremenskim i hidrološkim uslovima – obezbjeđujući prognostičarima bolje razumijevanje budućih vremenskih scenarija i povezanih hidroloških događaja, a sve u cilju poboljšanja lokalnih prognoza i jačanju ranih sistema upozorenja.


Milan Dacić, šef kancelarije SMO za Evropu i Luka Mitrović, direktor ZHMS CG

Poboljšana regionalna vremenska prognoza će pomoći zemljama da anticipiraju i da se pripreme za intezivne padavine, vjetar, grad, snijeg i ekstremne temperature. Modeli za prognozu vremena će obezbijediti kvantitativne prognoze poplava, za bolju najavu poplava.
SEE-MHEWS je iniciran od strane Svjetske meteorološke organizacije (WMO), uz finansijsku podršku UN Agencije za međunarodni razvoj (USAID). Ovaj inovativni program, koji uključuje veliki broj zemalja, sada je podržan i od strane Svjetske banke (WB) i Globalnog fonda za redukciju rizika i otpornost (GFDRR) i EU-WB/GFDRR DRM programa za zapadni Balkan (pod upravom GFDRR).
Category:Aktuelnosti