Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju
 

Interactive

Kontakt Forum
Tenderi i javne nabavke

AMS

Automatske
meteoroloske stanice AMS
 
27. Dec 2019.
Izvještaj o seizmičkoj aktivnosti u regionu

Sektor za seizmologiju Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju je dana 26. novembra 2019. godine, u 3 časa i 54 minuta registrovao snažan zemljotres sa epicentrom na 8 km sjeverno od DRAČA (Albanija).

Jačina ovog zemljotresa u hipocentru (žarištu) iznosila je 6.1 jedinicu Rihterove skale, što odgovara epicentralnom intenzitetu od VII-VIII stepeni Merkalijeve skale (MCS). Žarište ovog zemljotresa locirano je na dubini od 24 km.

Na osnovu numeričkog modela promjene intenziteta sa rastojanjem u ovom regionu, magnitude zemljotresa i dubine hipocentra, ovaj zemljotres je mogao izazvati veće materijalne štete u epicentralnom području.

Položaj epicentra ovog zemljotresa sa izoseistama (zonama istog intenziteta) za slučaj čvrste stijene u podlozi, prikazan je na karti.

Datum zemljotresa: 26. novembar 2019. godine
Vrijeme: 3 časa i 54 minuta
Rihterova magnituda ML = 6.1
Epicentralni intenzitet: VII-VIII stepeni MCS skale
Dubina hipocentra: 24 km
Geografske (WGS) koordinate epicentra: 41.379N, 19.473E
Položaj epicentra: na 8 km sjeverno od DRACA (Albanija)

---
Kompletan izvještaj o seizmičkoj aktivnosti u regionu za period od 26.11. do 7.1.2020.

O snažnom zemljotreu u Albaniji, naravno, izvještavaju svi veliki mediji, a New York Times je svoj tekst u dobroj mjeri bazirao na našim izvještajima, odnosno razgovoru sa Jadrankom Mihaljević, Načelnicom odsjeka za inženjersku seizmologiju u ZHMS.

The New York Times
Category:Aktuelnosti