Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju
 

24.10.2020.
Temperatura mora u 14h

Budva: 21Bar: 20Ulcinj: 20Herceg Novi: 18

Interactive

Kontakt Forum
Tenderi i javne nabavke

AMS

Automatske
meteoroloske stanice AMS
 
12. Dec 2009.
IX Konferencija ICEED-a

IX Neformalna Konferencija direktora Nacionalnih hidrometeoroloških službi zemalja jugoistočne Evrope (ICEED), održana je u Ljubljani, u periodu 10-11. decembar 2009.

Direktor Hidrometeorološkog zavoda Crne Gore, Luka Mitrović, kao predsjedavajući ICEED-a u prethodnoj godini, nakon prezentacije izvještaja o radu tokom godine predsjedavanja, predao je predsjedavanje za sledeću godinu, gospodinu Klemenu Bergantu, Stalnom predstavniku Slovenije u Svjetskoj Meteorološkoj Organizaciji (SMO).

Konferenciji u Sloveniji prisustvovali su direktori Hidrometeoroloških servisa jugo-istočne Evrope (Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Makedonije, Mađarske, Izraela, Crne Gore, Rumunije, Slovenije, Srbije i Turske), sa svojim savjetnicima, predstavnici SMO (Predsjednik Regionalne Asocijacije VI – Ivan Čačić, Stalni predstavnik za Evropu – Dimitar Ivanov, Direktor Odeljenja za razvoj i regionalne aktivnosti – R.Masters i Direktor Odeljenja za osmatranja i informacioni sistem – W. Zhang), kao i predstavnici Evropske meteorološke strukture (EUMETNET, ECMWF, EUMETSAT).

Tokom dvodnevnog rada predstavnici zemalja su prezentovali progrese u radu svojih institucija tokom intersesijskog perioda. Prezentovane su i aktivnosti specijalizovanih centara: Centar za upravljanje sušama za jugoistočnu Evropu (Ljubljana), Regionalni instrumentalni centar za SEE (Ljubljana), Virtualni klimatski centar (Beograd), Regionalni centar za marinsku meteorologiju (Split). Posebna pažnja u radu Konferencije bila je posvećena izgradnji kapaciteta, diseminaciji i razmjeni hidrometeoroloških podataka i informacija, naučnom i tehnološkom razvoju servisa, kao i mogućnostima partnerstava i predloga projekata i novih inicijativa između zemalja članica ICEED-a.

Category:Aktuelnosti