Zavod za hidrometeorologiju i seizmologijuZHMS CG

Crna Gora

Aktuelnosti

Sat za planetu Zemlju

Datum: 27.03.2021.


Sat za planetu Zemlju je najveća globalna svjetska akcija u kojoj milioni ljudi, institucije, kompanije i organizacije gase svjetla na sat vremena.

Svjedoci smo da klimatske promjene predstavljaju rastući izazov i da se sveukupni klimatski uslovi nepovratno mijenjaju i negativno utiču na sigurnost, zdravlje, standard i kvalitet života ljudi u čitavom svijetu. Regioni Mediterana i Jugoistočne Evrope, kojima Crna Gora pripada, su među najosjetljivijim regionima i izuzetno su pogođeni ovim promjenama. Štete uslijed sve učestalijih ekstremnih vremenskih prilika tokom prethodne decenije u Crnoj Gori najvidljivije su na infrastrukturi, poljoprivrednom zemljištu i gazdinstvima, šumskim ekosistemima, obalnom pojasu, turizmu i privredi.

Aktivnosti Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma i Direkcije za klimatske promjene su usmjerene na realizovanju strateškog i uspostavljanju zakonodavnog okvira, kojim će se regulisati smanjenje intenziteta emisija gasova staklene bašte, kao glavnog uzročnika promjene klime, kao i na prilagođavanju na negativne efekte izazvane nastalim klimatskim promjenama.

Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma podržaće akciju Sat za planetu Zemlju gašenjem svjetla na jedan sat u subotu 27.marta 2021, u periodu od 20:30-21:30h.

U duhu atmosfere u kojoj se obilježava ovogodišnji Sat za planetu i na liniji poštovanja i sprovođenja preventivnih mjera, pozivamo sve građane Crne Gore da budemo solidarni, da djelujemo zajedno, čuvamo svoje i zdravlje drugih, te da odgovornim odnosom prema životnoj sredini i klimatskim promjenama zajedno radimo na očuvanju neprocjenjivog prirodnog kapitala.

 
15
Apr 2021.
EUMETSAT info dan za hidrometeorološke službe zapadnog Balkana, organizovan je virtuelno od strane EUMETSAT-a i Republičkog hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske, Bosna i Hercegovina, u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, 13-14. aprila 2021.godine.
10
Apr 2021.
Danas je u Podgorici ispred JU Zavoda za geološka istraživanja upriličen događaj povodom primoredaje opreme za monitoring voda u okviru projekta EU pod nazivom “Podrška implementaciji i monitoringu upravljanja vodama u Crnoj Gori”.
27
Mar 2021.
Sat za planetu Zemlju je najveća globalna svjetska akcija u kojoj milioni ljudi, institucije, kompanije i organizacije gase svjetla na sat vremena.

HMZ Srbije
HMZ Hrvatske
HMZ BiH
HMZ Makedonije

Pristup informacijama

Vodič


Zahtjev

Nautički vodič

Prodaja peljara

Putujete?

Prognoza na putevima!

April-2021

Sumrak nad jezerom


Kontakt:
  • IV proleterske 19,
    81000 Podgorica,
    Crna Gora
  • office@meteo.co.me
  • +382 20 655 183
  • +382 20 655 197