Zavod za hidrometeorologiju i seizmologijuZHMS CG

Crna Gora

Aktuelnosti

Instaliran prvi “borehole” seizmometar

Datum: 28.07.2021.


U okviru tehničke saradnje sa kompanijama Eni Montenegro B.V. i Novatek Montenegro B.V., Sektor za seizmologiju Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju, instalirao je “borehole” seizmometar na seizmičkoj stanici Ulcinj. Širokopojasni seizmički senzor visokih performansi Streckeisen STS -5A, Kinemetrics, postavljen je u bušotinu na dubini od 15 metara.

Pored poboljšanja seizmičkom monitoringa, ovaj najsavremeniji seizmički senzor, donijeće nove mogućnosti u razumijevanju seizmičkih procesa, koji se dešavaju u regionu južne Crne Gore, a koji karakteriše najveća seizmička opasnost.

Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju se zahvaljuje ENI-ju na tehničkoj podršci tokom ove instalacije. Konsultacije i pomoć tokom pripreme lokacije i postavljanja stanice, ljubazno su pružile kompanije Kinemetrics i SeismoSR.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Povodom proglašenja Crne Gore ekološkom državom (20. septembar 1991.), Odbor za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje Skupštine CG, održao je juče – 13.septembra, okrugli sto na temu: „Ekološka država – 30 godina kasnije“
09
Sep 2021.
Studijska posjeta partnerskih institucija učesnica Projekta “Upravljanje zemljotresom velikih razmjera na Zapadnom Balkanu, kroz aktivnosti zajedničke prekogranične saradnje (BALANCE)” - Sektor seizmologije.
Vlada Crne Gore na sjednici održanoj 30.jula 2021.godine, usvojila je Predlog Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore.

HMZ Srbije
HMZ Hrvatske
HMZ BiH
HMZ Makedonije

Pristup informacijama

Vodič


Zahtjev

Nautički vodič

Prodaja peljara

Putujete?

Prognoza na putevima!

April-2021

Sumrak nad jezerom


Kontakt:
  • IV proleterske 19,
    81000 Podgorica,
    Crna Gora
  • office@meteo.co.me
  • +382 20 655 183
  • +382 20 655 197