Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju ZHMS CG

Crna Gora

Aktuelnosti

INFORMACIJA ZA JAVNOST

Datum: 09.03.2023.


Atmosferski talas, kratkotrajno jače padavine, moguće su bujične implikacije.

 Za petak (10.03.2023.) kratkotrajno, na području CG posebno u južnim i centralnim dijelovima očekuju se nestabilne vremenske prilike sa obilnijom kišom, lokalno očekuje se kiša jakog intenziteta i topljenje snijega u planinama.  

Potencijalno moguće je formiranje olujno-grmljavinskih oblaka, burni grmljavinski procesi, sa uslovima za lokalne kratkotrajne olujno-grmljavinske vremenske nepogode (TS-thunderstorm). 

Očekuje se jak na udare i vrlo jak južni vjetar, posebno vrlo jaki udari očekuju se u višim predjelima na sjeveru i duž obale.  

U južnom Jadranu, u petak,  očekuje se talasasto more i podizanje nivo mora uz obalu.

Kao posljedica ove prognostički  značajne meteorološke situacije i  kratkotrajno obilne količine vode,   lokalno  moguće su kratkotrajne bujične implikacije (flashflood efekti) u urbanim sredinama,  na bujičnim tokovima i duž saobraćajnica, posebno na mjestima gdje je narušeno prirodno oticanje vode. 

Na potencijalno ranjivim mjestima, mogući su lokalni odroni i klizišta posebno na lokalitetima gdje su vršeni značajni gradjevinski zahvati gdje su narušeni prirodna povezanost tla i prirodna stabilnost terena. 

Napomena: Izrada ove vanredne meteorološke informacije bazirana je na profesionalnim službenim sertifikovanim prognostičkim produktima evropskog centra za prognozu vremena ECMWF (EFI index), evropskog Copernicus EFAS service,  GloFAS service i (WMO) South-East European Multi-Hazard Early Warning Advisory System
Na naše veliko zadovoljstvo, Zavod je juče posjetila Ambasadorka Ujedinjenih Arapskih Emirata, Nj.E. Nabila Alshamsi, sa saradnikom Dejanom Vukićem.
27
Mar 2023.
Trodnevna - prekogranična obuka na temu prognoziranja i ranog upozorenja u organizaciji FORS Montenegro, održana je u Podgorici od 22. do 24.marta 2023.
Svjetski dan meteorologije 2023. predstavnici Zavoda obilježili su sa onima na kojima svijet ostaje.

HMZ Srbije
HMZ Hrvatske
HMZ BiH
HMZ Makedonije

Pristup informacijama

Vodič


Zahtjev

Nautički vodič

Prodaja peljara

Putujete?

Prognoza na putevima!

April-2021

Sumrak nad jezerom


Kontakt:
  • IV proleterske 19,
    81000 Podgorica,
    Crna Gora
  • office@meteo.co.me
  • +382 20 655 183
  • +382 20 655 197